Skip to main content
Update Corona: onze kantoren blijven open! Klik hier voor meer informatie.

Afgestudeerd? Tips voor een succesvolle start!

Studeer je deze zomer af en ga je voor het eerst op zoek naar een job? Ziehier 5 tips voor een succesvolle start!

1. Doe een zelfonderzoek

Begin met eens goed in je eigen ziel te kijken. Wat doe je graag? Wat zijn je persoonlijke ambities? In welke bedrijven zou je graag willen werken? Door hierop voor jezelf een antwoord te vinden, stuur je je zoektocht naar een job meteen in de goede richting.

2. Schakel je netwerk in

Wat je kent is uiteraard het belangrijkste, maar wie je kent is ook van tel. Er is vast wel iemand in je omgeving die je een goede tip of introductie kan geven. Je vrienden, je ouders, je buurman, een leerkracht… Aarzel niet om gebruik te maken van je netwerk.

3. Breng je papierwerk in orde

Nu je studies afgerond zijn, breng je best een aantal administratieve zaken meteen in orde. Ben je al geregistreerd als werkzoekende? Ben je ingeschreven bij een ziekenfonds? Op www.werk.be van de Federale Overheid vind je praktische info en nuttige adressen.

4. Maak van je naam een sterk merk

Verzorg al je communicatie! Zorg ervoor dat zowel je cv, je motivatiebrief, je LinkedIn-pagina, je Facebook-pagina, je uiterlijk als je kledij uitnodigend zijn voor een potentiële werkgever. Creëer een positief, homogeen en geloofwaardig imago rond jouw persoontje. Zorg dat je talenten en competenties duidelijk in de verf gezet worden, maar blijf bescheiden.

5. Stel je tijdens een sollicitatiegesprek in de plaats van de werkgever

Natuurlijk droom je van een wereld die zich aanpast aan jouw wensen, maar in je job zal jij je toch ook soms moeten aanpassen aan de wensen van je werkgever. Ook bij een sollicitatie leg je best de focus op wat jij kunt betekenen voor de werkgever in kwestie en niet op wat de werkgever voor jou kan betekenen. Bereid je daarom goed voor. Wat doet het bedrijf precies? Wat wordt er van me verwacht? Is de persoon waarmee ik ga praten een externe rekruteerder, de chief human resources officer of je toekomstige directe baas? Kennis en vakmanschap zijn natuurlijk belangrijk, maar je attitude is dat evenzeer!

Veel succes!